Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Мария Габриел: Необходимо е преразглеждане на механизмите за управление на производството на захар

12.09.12 | Новини

Производството на захар и захарни изделия през периода 2005-2011 г. спада, цените на произвежданите продукти, включително рафинираната захар, растат.

В дебат по зададени въпроси към Европейската комисия по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, евродепутатите обсъдиха сегашното управление на сектора на захарта в ЕС. В дискусията участва и българският евродепутат Мария Габриел от Групата на ЕНП(ГЕРБ), която представи ситуацията в България.

„Факт е, че вследствие на провежданите от 2007 г. насам реформи, моята страна България почти престава да произвежда захар и се превръща във вносител на сурова захар, която се рафинира. Малка част се изнася, другата остава за вътрешно потребление. Страната разполага с национална квота само за производството на изоглюкоза, квотата ни за захарно цвекло е закрита.”, отбеляза г-жа Габриел.

Тя информира, че на територията на България функционират шест одобрени "постоянни рафинерии" на сурова тръстикова захар и едно предприятие, производител на изоглюкоза. Българските захарни рафинерии работят при ниски нива на капацитет, защото не разполагат с достатъчно сурова захар за рафиниране, поради ниските нива на внос на суровина от трети страни, ползващи се от преференциални споразумения. В допълнение българският евродепутат изтъкна, че производството на захар и захарни изделия през периода 2005-2011 г. спада, цените на произвежданите продукти, включително рафинираната захар, растат. Предвид ограниченията за максимална цена на изнасяната захар, производителите формират печалбата си най-вече с надценката на захарта за вътрешно потребление.

„Смятам, че е необходимо преразглеждане на механизмите за управление на производството на захар, балансиран подход за съчетаване на трите модела на производство в конкурентна среда. Нужно е постигане на по-голяма справедливост в сектора "Захар" на ЕС.”, заключи Мария Габриел.