В България се наблюдава ръст от 30% на производството на биологични продукти през последната година. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров на откриването на семинар на тема: „Био продуктите – чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите”. Събитието се проведе на 5 юни в София.
В сектор биологично производство в момента в България се произвеждат 200 кисело мляко от над 10 хиляди овце и кози. „60 хил. пчелни семейства дават 1200 т. пчелен мед”, посочи зам.-министърът. Биологичните производители са се увеличили през 2011 г. до 1054 души.
Министерство на земеделието и храните провежда кампания за популяризиране на биологичното земеделие. Амбицията ни е биологичните продукти да бъдат част от менюто на българите, посочи зам.-министър Димитров. Той заяви, че средствата от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. са от решаващо значение за съществуването и развитието на сектора.
По време на семинара бяха представени тенденциите в движението на цените на биологичните суровини в Европа. Освен че трябва да намерят пазар за продуктите си, био-фермерите в Европа трябва да намират и актуална информация за изкопните цени, подчерта един от лекторите – д-р Мартин Тимерман, основател на интернет сайта “Organic trade exchange”, Германия.
„Органичното земеделие в Европа вече не е само нишов пазар, то се превърна във важен сектор”, подчерта Тимерман. Освен това предлагането е много различно и разнообразно, което дава много възможности за био производителите, добави той.
На семинара бяха представени правилата за сертифициране за биологичен производител и по какъв начин се осъществява контрол върху дейността им.
„За съжаление, на българския пазар все още има фалшиви етикети „био” и ние ще сме благодарни на всички потребители, ако ни сигнализират, когато забележат такива продукти”, каза Красимир Кунчев, управител на органа за контрол и сертификация на биологична продукция „Балкан Биосерт”.
Биологичните производители попитаха представителите на министерството на земеделието и храните защо търговците в България, които продават био продукти не подлежат на контрол. Г-жа Станимира Бояджиева, държавен експерт в Дирекция „Растениевъдство” към МЗХ, подчерта, че според българското законодателство единствено търговците, които купуват био продукти и после ги преработват по някакъв начин подлежат на контрол. Тя допълни, че в момента се подготвя закон, според който в магазините трябва да има отделен щанд за био продуктите. „По този начин потребителите и контролиращите органи ще могат по-лесно да намират тези стоки”.
Министерството на земеделието и храните финансира и провеждането на изложба-базар на биологични продукти, в градинката до езерото Ариана. Събитието, което се провежда от 4 до 6 юни, се радва на голям интерес от страна на потребителите. Български производители показват продукцията си, а посетителите могат да се възползват от преференциални предложения и да опитат истински био храни. Изложението се финансира от Министерство на земеделието и храните по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013).
Със собствена продукция се представят фирми от цяла България, предлагащи манов, акациев и билков био мед, биологични кайсиеви и орехови ядки, био пчелен прашец. Има богато присъствие на био млечни продукти - айран от краве мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве мляко. Сред богатия асортимент могат да се видят боза от пълнозърнест ръж, биологични ядки, био хляб, био зеленчуци- домати, картофи и краставици, плодове, естествени витаминозни напитки и био козмети.