Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

12 вида български месни деликатеси се очаква да получат статут на продукти с традиционно специфичен характер в ЕС

08.11.12 | Новини

До края на годината се очаква шест вида луканки и още толкова филета да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер. Това съобщиха от Сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти". След като решението на Брюксел влезе в сила, само 34 фирми ще могат да произвеждат "Панагюрска", "Смядовска специална","Търновска", "Трапезица", "Троянска" и луканка "Чумерна". Единствено те ще могат да правят и традиционни за България обикновената и кайсерована пастърма, както и филето "Елена", врат "Тракия" и роле "Трапезица". Това съобщава в. Стандарт. Ако има други компании, които искат да правят традиционните продукти, те ще трябва да минат през сериозна цедка и да докажат, че произвеждат точно по рецептата, одобрена от ЕС.

Още преди официалното разрешение на Брюксел продуктите, произведени по старата рецепта, вече се появиха на пазара. Тяхната премиера беше вчера на изложението "Месомания", което ще продължи до 10 ноември. Цената на патентованите луканки и филета е с около 30% по-висока от тази на обикновените. Така например кило "Панагюрска" луканка по традиционна рецепта струва около 29 лв. при 21-22 лв. за другите видове от същия деликатес. Причината за по-високата цена е по-дългият период за сушене и употребата само на първокласни меса, обясниха производителите.