В България стопанствата, сертифицирани за органично земеделие, са пренебрежимо малко. Земята, която се използва за производство на биохрани в страната, е едва 0,1% от общата използвана селскостопанска територия. В Европейския съюз страната ни е на предпоследно място по тези показатели, коментира БТА, като цитира данни на „Евростат".
Сред държавите-членки най-голям дял на органични ферми спрямо общия брой стопанства се наблюдава в Австрия, Чехия и Швеция. Австрия е водеща и по отношение на площите, които се използват за биологично земеделие.
Според експерти от британската консултантска компания „Органик Монитор", пазарът на биопродукти е един от най-бързоразвиващите се в световен мащаб.
Най-големите потребители са Съединените щати. Европейският съюз е приел само храните, които съдържат най-малко 95% биологично чисти съставки, да бъдат етикетирани като „биологични".