В Дрезден сладкари започнаха да пекат гигантски щолен. Тази година приготвянето на традиционния за Германия коледен сладкиш ще бъде по-специално, защото майсторите - кулинари твърдо са решени да поставят рекорд.
За да влезе тазгодишният коледен специалитет в книгата на „Гинес", майсторите му трябва да се трудят цели две седмици, коментира БНР. Засега се пази в тайна големината и теглото на щолена. Известно е само, че с него ще бъде подобрен рекордът, поставен през 2000 година. Шампионският сладкиш тогава беше с дължина 4 метра и 75 сантиметра и тегло над 4 тона.
Работата над традиционното германско коледно лакомство вече набира скорост, защото сладкишът трябва да е готов за 2 декември. Дотогава трябва да са приготвени 300 отделни парчета, от които ще бъде измайсторен един от главните символи на рождественските празници.
Пред публика гигантският щолен ще бъде представен на 8 декември.
По традиция от 1994 година две съботи преди Коледа в Дрезден се провежда т. нар. „Празник на щолена". Кулинари организират парад и представят на жителите и гостите на града гигантския сладкиш. Всеки желаещ може да си купи парче от коледното лакомство. Събраните пари отиват за благотворителност.