Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

ЕК предлага важен пакет от мерки за модернизиране, опростяване и укрепване на агрохранителната верига в Европа

07.05.13 | Новини

Европейската комисия прие пакет от мерки за по-стриктно спазване на стандартите за здравеопазване и безопасност по цялата агрохранителна верига. Безопасността на храните е от съществено значение, за да се спечели доверието на потребителите и да се осигури устойчивост на производството на храни, съобщава пресслужбата на ЕК Рапид.

Пакетът от мерки предоставя модернизиран, опростен и съобразен в по-голяма степен с рисковете подход за защита на здравето, както и по-ефикасни инструменти за контрол, за да се гарантира ефективното прилагане на нормативната уредба за функционирането на хранителната верига.

Пакетът представлява отговор на призива за целесъобразно опростяване на нормативната уредба и по-интелигентно регулиране, като по този начин се намали административната тежест за предприятията и се опрости регулаторната среда. Особено внимание е обърнато на въздействието на тази нормативна уредба върху малките и средните предприятия (МСП) и микропредприятията, като те са освободени от действието на нейните елементи, които причиняват най-големи разходи и са най-обременяващи.

Понастоящем законодателството на ЕС в областта на хранителната верига се състои от почти 70 нормативни акта. Чрез приетия днес пакет за реформи те ще бъдат сведени до 5 нормативни акта, а бюрокрацията в процесите и процедурите за земеделските производители, животновъдите и стопанските субекти в хранителната промишленост (производители, преработватели и дистрибутори) ще се намали, за да могат те по-лесно да извършват професионалната си дейност.

Тонио Борг, европейският комисар по въпросите на здравеопазването и политиката за потребителите, заяви: „Хранително-вкусовата промишленост е вторият по значимост икономически сектор в ЕС, като в нея са заети над 48 милиона души, а продукцията ѝ е на обща стойност около 750 милиарда евро годишно. В Европа са въведени най-високите в света стандарти за безопасност на храните. При все това неотдавнашният скандал с конско месо показа, че съществува необходимост от подобрение, въпреки че не възникна никакъв риск за здравето. Днешният пакет от реформи се появява в подходящ момент, тъй като показва, че системата може да отговори на предизвикателствата; в него са отразени и някои от извлечените поуки. Накратко, с пакета се цели въвеждането на усъвършенствана нормативна уредба, която да гарантира по-безопасни храни.“

Предприятията ще ползват опростена нормативна уредба, основана на научните достижения и оценка на риска, която ще доведе до намаляване на административната тежест и до по-ефикасни процеси и мерки за финансиране и засилване на контрола, както и за ликвидиране на болести по животните и вредители по растенията. Потребителите ще се възползват от по-безопасни продукти и от по-ефективна и по-прозрачна система за контрол по цялата верига.