„В момента хората купуват евтини храни, което е един от основните проблеми. Производителите произвеждат това, което се търси“. Това каза д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в предаване на Нова телевизия.
На въпрос какво съдържат най-евтините колбаси и пакетчета с кайма той каза, че колбасите в ниския ценови сегмент съдържат сланина, соеви изолати и много Е-та.
„Е-тата“ от 100 до 200 са оцветители, от 200 до 300 са за удължаване срока на годност. Ние следим в храните да се влагат „Е-та“, които са разрешени от наредбите, защото има такива, предназначени например само за сладкарската или месопреработвателната промишленост“, посочи Кулински.
По думите му колкото са по-евтини колбасите, толкова повече количеството на соята и на консервантите в тях се увеличава.
„Има стоки, които сравнително добре балансират между качество и цена. Лошото е, че в последните 1-2 години купуваме най-евтините стоки, които по правило са и с най-лошо качество“, заяви той. Експертът обаче успокои, че все пак тези продукти не са опасни за здравето на потребителите.
Кулински добави, че на пазара има и храни с доста високо качество - както местни, така и млечни продукти на български производители.