Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

БАБХ: Евтиното месо съдържа много соя и Е-та

11.06.13 | Новини

„В момента хората купуват евтини храни, което е един от основните проблеми. Производителите произвеждат това, което се търси“. Това каза д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в предаване на Нова телевизия.

На въпрос какво съдържат най-евтините колбаси и пакетчета с кайма той каза, че колбасите в ниския ценови сегмент съдържат сланина, соеви изолати и много Е-та.

„Е-тата“ от 100 до 200 са оцветители, от 200 до 300 са за удължаване срока на годност. Ние следим в храните да се влагат „Е-та“, които са разрешени от наредбите, защото има такива, предназначени например само за сладкарската или месопреработвателната промишленост“, посочи Кулински.

По думите му колкото са по-евтини колбасите, толкова повече количеството на соята и на консервантите в тях се увеличава.

„Има стоки, които сравнително добре балансират между качество и цена. Лошото е, че в последните 1-2 години купуваме най-евтините стоки, които по правило са и с най-лошо качество“, заяви той. Експертът обаче успокои, че все пак тези продукти не са опасни за здравето на потребителите.

Кулински добави, че на пазара има и храни с доста високо качество - както местни, така и млечни продукти на български производители.