Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Мария Габриел: Необходимо е по-активно стимулиране на производството и популяризирането на биологични продукти

21.11.12 | Новини

На редовната месечна пленарна сесия евродепутатите гласуваха доклада на Жозе Бове относно мерките за насърчаването и информирането в полза на селскостопанските продукти: стратегия с висока европейска добавена стойност за насърчаване на вкусовете на Европа. Докладът подкрепя създаването на по-висока европейска добавена стойност в хранително-вкусовия сектор, по-интересна и самоуверена стратегия за политика, по-просто управление и повече полезни взаимодействия между различните инструменти за насърчаване.

В гласувания документ е включена поправка на българския евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел, с която призовава за по-активно стимулиране на производството и популяризирането на биологични продукти.

В обяснение на своя положителен вот г-жа Габриел подчерта, че този доклад е крачка напред към по-активното насърчаване на европейските продукти, както на местните пазари, така и на общоевропейския и на външния пазар. Според нея обаче за по-амбициозно насърчаване на качествените продукти, които са свързани със специфичните производствени методи, географски произход, традиции или културен контекст е необходимо те да бъдат по-активно популяризирани не само на местните пазари, но и в рамките на целия ЕС. „Радвам се, че колегите са съгласиха с мен, че предвид повишеното търсене на биологични продукти е необходим по-силен ангажимент към насърчаването на тяхното производство и промотиране. За постигането на по-голямо производство на повече качествени и органични продукти е необходимо първо да помислим за видовете земеделие, които предотвратяват загубата на биологично разнообразие, като например сектора на пчеларството.», изтъкна Мария Габриел.

С вота си тя подкрепи становището на докладчика, че сега е време за по-ясно определяне на политика за насърчаване, която служи за стимулиране и компенсиране на производство на специфични продукти, включени в схемите за качество, и на земеделски практики, опазващи биологичното разнообразие.