Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Българското сирене основно се прави от унгарско мляко

22.04.13 | Новини

Един от най-българските продукти – сиренето, се прави основно от унгарско мляко. Ниската цена на вносната суровина кара все повече родни производителите да прибягват до нея, алармират фермерите, предаде вестник „Стандарт“. Освен от Унгария евтино мляко се вкарва и от Германия.

Цената на българската суровина пък се срива главоломно, съобщи Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. В момента литър мляко от ферма първа категория се изкупува по 55 ст., съобщи той. Това е далеч под себестойността на продукта, каза Синапов. Мандрите обаче изобщо не се натискат за родната суровина, защото чуждата им излиза далеч по-евтино. Причината е, че както в Германия, така и в Унгария млекопроизводството се субсидира при това със сериозни суми, обясни Синапов. Така фермерите могат да си позволят да продават литър мляко на далеч по-ниски от нашите цени. В същото време производството там е много по-голямо, което допълнително сваля себестойността.

Отмяната на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти от тричленния състав на Върховния административен съд съвсем попари надеждите за по-добро бъдеще на фермерите ни. Веднага след решението цените на млякото ни се сринаха, макар че кравите не ядат по-малко и фуражите не са поевтинели, обясняват стопаните. Държавата реши да обжалва решението на ВАС за отмяна на наредбата и докато тече процедурата, наредбата ще остане в сила. Но фермерите се надяват ВАС да запази наредбата за сиренето от чисто мляко, за да се купува продукцията им.