Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Българските производители на пилешко месо са подали жалба в ЕК срещу наредбата на МЗХ

21.02.13 | Новини

Производители на пилешко месо са подали жалба в Европейската комисия срещу наредбата на земеделското министерство, която забранява съдържанието на вода в месото да е повече от 4,3%. Жалбата в Дирекция "Конкуренция" на ЕК е заради това, че ограниченията се отнасяли само за българските, но не и за чуждестранните фирми, предаде „Капитал daily".

Текстът е атакуван и в съда от Асоциацията на месопреработвателите, като делото е насрочено за март.

На 20 февруари изтече крайният срок, в който търговците можеха да продават пилешко с наднормено съдържание на вода. Срокът беше удължен с месец, след като от търговските вериги се оплакаха, че имат над 300 тона продукти в мрежата си. Забраната важи и за продуктите, които са произведени преди 20 януари, и са дълбоко замразени, а те са с дълъг срок на годност.

Според българските производители ситуацията ще ги постави в неравни условия с чуждите фирми, чиито продукти ще съдържат повече вода и ще са с цени поне с 20-30 на сто по-ниски от тези на българските пилета. Позицията на агенцията по храните обаче е съвсем различна - там смятат, че текстовете на наредбата ще дадат предимства на българските производители.

Директорът на институцията Йордан Войнов съобщи преди време, че „потребителите ще предпочетат по-качествения български продукт" пред по-евтиния вносен, съдържащ вода. Тази теза обаче не кореспондира с пазарните проучвания, според които при избора на месо по-ниската цена е основен фактор за покупка.