Правилният баланс между общата и специфичната ОСП

В кръглата маса участваха над 35 представители на малтийски фермерски организации, кооперативи, местни инициативни групи, министерството на ресурсите и селските въпроси, както и участници от България, Естония и Португалия.

Ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в Малта Мартин Буджели заяви, че предизвикателствата пред малтийското земеделие са географията и характеристики като почвата и водата. Страната се нуждае от инструменти да се конкурира не само с останалите европейски страни, но и със съседите си от Северна Африка. Според него стабилна ОСП трябва да дава възможности и инструменти на фермерите с различни земеделски особености да произвеждат качествени храни на конкурентни цени.

Ръководителят на дирекцията за земеделие в малтийското министерство на ресурсите и селските въпроси д-р Джъстин Зара коментира, че малките страни-членки като Малта заслужават преференциално отношение, отразяващо особеностите.

„Откакто Малта влезе в ЕС, ОСП помогна наред с други неща и в промените на начина на работа на фермерите и технологиите, които те ползват. Нагласата на фермерите стана по-професионална. В момента Малта има по-малко фермери, но по-качествени продукти”.

Франсис Галеа от Кооперативи Малта заяви, че местната продукция страда от тежката конкуренция на вносните плодове и зеленчуци. Според него ОСП може да бъде по-гъвкава в подпомагането на образованието, изследванията и обмяната на опит между страните-членки.

photo.png Фото video.png Интервюта audio.png Аудио