Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Испански проект превръща хранителните отпадъци в зелена енергия

12.11.12 | Новини


Храната, без която не можем. Онази, която доставя така необходимите за организма калории и вещества. Една трета от нея, обаче, се изхвърля - факт, подплатен от проучвания в световен мащаб. Загубата е огромна - на труд, време, енергия...

Какво би станало, ако вместо на сметищата, хранителните отпадъци попаднат в нов цикъл на производство? Отговорът се нарича Интеграл В - испански демонстрационен проект, който свързва хранителните остатъци с нови производствени процеси, коментира БНТ.

„В Испания предполагаемото количество на органичен отпадък от ресторанти, хотели и кетъринг-компании възлиза на 500 хиляди тона годишно. А количеството на използваните растителни мазнини е 80 хиляди тона", казва техническият координатор на проекта Алфредо Родриго.

Достатъчно материал - не само за размисъл, но и за действие. В испанския проект са включени четири компании. Едната е координатор, а останалите са свързани с производството на биогаз и биодизел.

„Основната ни задача беше да изградим станция, която да обработва биоразградими отпадъци в анаеробна среда и да осигурява гориво като краен продукт", разказва Антонио Домингес, директор на компания за производство на биогориво.

В хранителната индустрия, хотелите, ресторантите и компаниите за доставка на храни винаги се получават два вида отпадък: използвано олио и хранителни остатъци. Интегпал В се стреми да включи преработката и на двата вида в една и съща станция. От използваното при пържене олио се добиват биодизел и глицерин. Хранителните остатъци, заедно с тези от производството на биодизел, се смесват в анаеробна среда. От тях се получават тор и биогаз. Биогазът постъпва в когенерацията на централи за производство на електрическа и топлинна енергия. Топлинната енергия може да се използва при пречистването на глицерин за получаването на продукт с висока пазарна стойност. Електрическата енергия пък постъпва в националната мрежа като енергия от възобновяеми източници, изкупувана на преференциални цени. В крайна сметка всички биопродукти от всички процеси влизат в употреба и нищо не се изхвърля.

Станцията за смесено производство вече работи. И доказва на практика, че при правилно управление на процесите, остатъците от трапезата могат да захранват фабрики, коли, дори почвата - при това чисто.