ОСП и образованието

Основният ни приоритет е да запазим сегашния бюджет от 418 млрд. евро и за новата обща селскостопанска политика. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

„Друг приоритет за бъдещата селскостопанска политика е нейното опростяване, за да може парите да достигат до бенефициентите по-бързо и по-лесно”, подчерта зам.-министър Боянова. Премахването на осите и намаляването на броя на мерките също ще има положителен ефект по отношение на опростяването, като в същото време няма да се стесняват дейностите, които ще се финансират.

Като официален гост на кръглата маса присъстваше и еврoдепутатът Мария Габриел. Според г-жа Габриел приоритетите, които България отстоява при обсъждането на реформата на ОСП са запазване на бюджета на земеделската политика, повече справедливост при разпределението на директните плащания между новите и стари държави-членки на Европейския съюз, по-гъвкави зелени мерки и насърчаване на младите земеделски стопани, които да обхващат възрастова граница до 40 години.

В панела посветен на младите хора и образованието – „ОСП и образованието” официалният гост д-р Мая Нинова, държавен експерт от дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ, отговаряше на въпроси, свързани с лошата материална база, с която разполагат земеделските гимназии и какви са начините да се мотивират младите хора, за да продължат да се занимават със земеделие.

photo.png Фото video.png Интервюта audio.png Аудио