Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Удължава се срокът за подаване на заявки по схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци

23.11.12 | Новини

Изготвен е проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане. В нея се включва заявка за подпомагане по схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България - форма за физически и юридически лица. Схемата за българските производители на качествени плодове и зеленчуци се прилага за първа година от 2012 г. и се финансира изцяло със средства от Европейския съюз. С цел създаване на условия за нормалното протичане на процеса по прием и обработка на заявки за подпомагане, срокът за подаването им по схемата ще бъде удължен до 11.01.2013 г. Това съобщава пресслужбата на МЗХ.

Производителите на качествени плодове и зеленчуци ще подават заявки за подпомагане за 2012 г., като към тях ще се прилагат сертификати, издадени от Българска агенция по безопасност на храните до 30.11.2012 г. Издадените сертификати след тази дата ще бъдат прилагани към заявките за подпомагане за следващата година.

В четвъртък Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ сигнализира, че седмица преди крайния срок за подаване на заявления по схемата за подпомагане на производителите на качествени плодове и зеленчуци, в областните дирекции на ДФ Земеделие нямат указания за прием на съответните документи.

Служителите по места не са наясно как ще се осъществява подпомагането при положение, че има схема за специфична подкрепа, разработена от министерството на земеделието и храните, а основната цел е подобряване на качеството на произвежданите в България и предлагани на пазара плодове и зеленчуци.