Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Мобилни мандри връщат българското сирене и кашкавал на трапезата

27.03.13 | Новини

Мобилните мандри могат да върнат традиционното българското сирене и кашкавал на трапезата ни, а фермерите от предпланинските и планински райони да увеличат доходите си и да излязат на светло. Съоръжението е съвместна разработка на проф. Марин Тодоров от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и инж. Христо Иванов от Пловдив. Възможностите на модулната мандра бяха представени от неговите автори на агро - конференция по проект за подкрепа на малки и средни предприятия в сектора на селското стопанство, организиран от Български икономически форум, съобщава пресслужбата на МЗХ.

Мобилните мандри са оборудвани с подходяща техника, която отговаря на всички хигиенни изисквания, обясни проф. Марин Тодоров. Чрез нея малките ферми и сдружения на фермери ще могат да излязат директно на пазара. Ще се възроди старата практика на високопланинските пасища да се изкарват животни, а млечните продукти да се произвеждат на място. Сиренето и кашкавалът ще се получават от най-хубавото ни мляко, добито само от паша. То ще се преработва до два часа от издояването, което е гаранция за качество.

С измененията в наредбата за директни продажби, която предстои да влезе в сила, животновъдите ще получат право да изграждат малки цехчета във фермите си. Те ще функционират на същия принцип, както големите предприятия от хранително–вкусовата промишленост. Разликата е единствено в това, че стопаните сами ще си бъдат доставчици и ще си произвеждат суровината. Мобилните мандри имат капацитет да обработват от 250 до 1000 литра суровина за един цикъл, който трае три часа. Млякото се събира два пъти – сутрин и вечер и веднага може да се кваси, сири или охлажда. По този начин малките ферми, които наброяват около 30 000, ще отговорят на европейските директиви и изисквания за качество на млякото, а планинското ни животновъдство - съхранено, изтъкна проф. Марин Тодоров.

В редица Европейски страни, сред които Дания и Швеция в миналото и сега на пасищата могат да се видят подвижни мандри, в които млякото се преработва непосредствено след издояването му. Така се пести транспорт на суровината, енергия и се произвеждат традиционни млечни продукти, типични за региона, допълни още проф. Тодоров.