Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Спорове около решението на ЕК за правила как да се предлага зехтин в ресторантите

20.05.13 | Новини

Европейските бюрократи са подложени на присмех заради това, че променят фокуса си от борба с дълговата криза в Европа към налагане на стриктни правила на ресторантите относно поднасянето на зехтин, коментира британският „Гардиън”, цитиран от Портал Европа.

От първи януари заведенията за хранене няма да могат да предлагат олио в шишенца или купички и вместо това ще трябва да използват запечатани бутилки за еднократна употреба.

От Европейската комисия заявяват, че това ще подобри хигиената и ще увери клиентите, че зехтинът в ресторантите не е разреден.

Според критиците обаче това ще е удар по производителите на зехтин и ще засили недоволството на хората към раздутата бюрокрация, която се възприема като отдалечена от реалните проблеми на гражданите.

Предложението на ЕК е подкрепено от 15 от 27-те страни членки, включително и от основните производители на зехтин – Италия, Гърция, Испания и Португалия.

Германският вестник „Зюддойче цайтунг” определя хода като „най-шантавото решение от легендарния регламент за кривината на краставиците”, припомняйки вече отпадналите европейски правила за формата на плодовете и зеленчуците, предлагани в магазините.