Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

България изнася повече сирене и кашкавал отпреди 1989 г.

09.11.12 | Новини

България в момента изнася повече сирене , кашкавал и млечни продукти, в сравнение с пиковите 1988 и 1989 г. Това обяви зам. министърът на земеделието Цветан Димитров по време на форум, посветен на проблемите в млечния сектор с домакин Асоциация на млекопреработвателите в България по време на изложбата Светът на млякото в ИнтерЕкспо Центъра в столицата. Според Димитър Зоров, млекопреработвател и председател на асоциацията, за миналата година са продадени извън страната над 30 х. т кашкавал и сирене.

Основните ни пазари са Австралия, САЩ, Испания, Словения и Италия, Ливан, където има българско предприятие за производство на млечни продукти. Два пъти се е увеличил износътза Русия след като бе осъществен проектът за реклама на български млечни продукти, съобщава Агрозона. Падането на млечните квоти изцяло ще промени пазарът на млякото и млечните продукти в ЕС, коментира Цветан Димитров. Това със сигурност ще увеличи производството на мляко в ЕС, да се надяваме, че ще се случи и в България, а това пък ще доведе до понижаване на цените на сиренето и кашкавал, прогнозира Димитров. Едно от нещата, които трябва да преосмислим в национален план, това са директните доставки, които касаят малките ферми, изтъкна Димитров. Колкото и да не се харесва на индустриалния бизнес, трябва да има поправки в нормативната база, според ресорният зам. министър.