България в момента изнася повече сирене , кашкавал и млечни продукти, в сравнение с пиковите 1988 и 1989 г. Това обяви зам. министърът на земеделието Цветан Димитров по време на форум, посветен на проблемите в млечния сектор с домакин Асоциация на млекопреработвателите в България по време на изложбата Светът на млякото в ИнтерЕкспо Центъра в столицата. Според Димитър Зоров, млекопреработвател и председател на асоциацията, за миналата година са продадени извън страната над 30 х. т кашкавал и сирене.
Основните ни пазари са Австралия, САЩ, Испания, Словения и Италия, Ливан, където има българско предприятие за производство на млечни продукти. Два пъти се е увеличил износътза Русия след като бе осъществен проектът за реклама на български млечни продукти, съобщава Агрозона. Падането на млечните квоти изцяло ще промени пазарът на млякото и млечните продукти в ЕС, коментира Цветан Димитров. Това със сигурност ще увеличи производството на мляко в ЕС, да се надяваме, че ще се случи и в България, а това пък ще доведе до понижаване на цените на сиренето и кашкавал, прогнозира Димитров. Едно от нещата, които трябва да преосмислим в национален план, това са директните доставки, които касаят малките ферми, изтъкна Димитров. Колкото и да не се харесва на индустриалния бизнес, трябва да има поправки в нормативната база, според ресорният зам. министър.