Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Нови продукти бяха добавени към регистъра на ЕС за защитено географско означение

14.12.12 | Новини

Испанско сирене и италианска разновидност на сол са сред най-новите земеделски стоки, които ще бъдат добавени към регистъра на ЕС с продукти със защитено географско означение (ЗГО).

Сиренето „Куесо Камерано“ от региона на Риоха в Испания е получило етикет за „защитено наименование за произход“ (ЗНП), което се дава на селскостопански продукти, произведени, преработени и приготвени в дадена област, съобщава Агрозона. Междувременно италианската сол „Сейл Марино ди Трапани“ е получила статус на „защитен географски признак“ (ЗГУ), което изисква един от трите етапа на производство да се осъществява в определен район. Шотландската „дива сьомга“ от Великобритания и гръцките мандарини „Чио“ от гръцкия остров Хиос също ще могат да носят етикет за ЗГУ.

Схемата ЗГО има за цел да гарантира, че уникалните качества на продуктите се трансформират в добавена стойност на пазара, както и да информира по-добре потребителите и да се избегне използването на евтини суровини.