Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Най-новият доклад показва, че проверките на ЕС ни гарантират безопасни храни

20.07.12 | Новини

Според публикувания днес доклад на Европейската комисия благодарение на Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) са били предотвратени или ограничени много рискове за безопасността на храните. Извършваните проверки гарантират, че храната, която консумираме, е безопасна, съобщава пресслужбата на ЕК Рапид. Системата RASFF играе ключова роля за гарантирането на безопасността на храните „от фермата до трапезата“, като осигурява бърза реакция, ако бъде установен риск за безопасността на храните. Всички членове на системата RASFF своевременно получават информация за сериозни рискове във връзка с храни или фуражи, за да могат заедно и по координиран начин да реагират при заплахи за безопасността на храните и да се грижат за здравето на европейските граждани.

Джон Дали, комисарят, отговарящ за здравеопазването и защитата на потребителите, заяви: „Европейските потребители се възползват от най-високите стандарти за безопасност на храните в света. Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи е ключов инструмент, тъй като позволява да се идентифицират и отстраняват рисковете от европейския пазар. Системата RASFF укрепва доверието на потребителите в нашата система за безопасност на храните и фуражите. През 2011 г. трябваше да се справим с редица сериозни кризи, например последиците от инцидента в атомната електроцентрала Фукушима и кризите с диоксините и с бактерията E. Coli. ЕС успя да се справи с тях, а натрупаният опит несъмнено ще ни помогне да реагираме още по-адекватно в бъдеще“.