Президентът на френската асоциация на овцевъдните породи в Централен масив Жан-Люк Шовал и колегата му Ерик Будина представиха пред министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и присъстващи животновъди проект за съвместна развъдна дейност, съобщават от пресцентъра на министерството.
Проектът, който ще се финансира от Европейския съюз предвижда пряко сътрудничество между Франция и България в областта на овцевъдството. Целта е страната ни да се превърне в един от основните вносителите на агнешко месо във Франция, което трябва да отговаря на изискванията на техния пазар и да е адаптирано към техните вкусове. Част от проекта включва и осигуряване на българските фермери на мъжки животни за разплод от утвърдени френски породи. Френската страна се ангажира да изкупи готовото месо, ако отговаря на поставените от тях изисквания.
Франция внася над 60% от потреблението си на агнешко, предимно от Океания, като намеренията им са да се ориентират към по-близо намиращи се партньори предимно от новите страни – членки на ЕС.