20-метров суджук ще могат да опитат гостите на традиционния празник на горнооряховския суджук, който ще се проведе в петък и събота в парк „Градска градина".
За изработването на месото експертите са използвали близо 120 килограма суровина. В него са включени говеждо месо и подправки по стара традиционна рецепта, която само изтъкнати горнооряховци знаят. До вчера деликатесът се сушеше, за да бъде перфектно готов за забавата. Суджукът ще бъде под формата на подкова и ще бъде раздаден за дегустация на местните и на гостите на празника, предаде в. "Новинар".
Акцентът на кулинарния фестивал тази година е върху опазване на околната среща.
За втора поредна година пиршеството се провежда в рамките на проект „Мостове към бъдещето", който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Очаква се да има карнавалното дефиле, в което ще могат да се включат всички желаещи. Пътят, по който ще преминат участниците в дефилето, ще бъде тематично украсен. Подготвени са и танци на открито. Празникът ще продължи с много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, творчески работилници, викторини и награди.
През 2011г. горнооряховският суджук бе регистриран в ЕС като защитена кулинарна марка.