Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Нова организация ще се стреми да защитава интересите на малките земеделски производители

07.11.12 | Новини

Пресконференция на новоучреденото сдружение „За традиции и предприемачество в земеделието” (СТПЗ) се състоя днес в зала „Пирин” на Интер Експо Център, София.

Организацията е учредена от група експерти с дългогодишен опит в областта на земеделието и Общата селскостопанска политика (адвокат Милена Спасова, Мъгърдич Хулиян, Ивана Мурджева и Десислава Димитрова).

Асоциацията на конвивиумите на Слоу фуд в България е съучредител на новата организация, подчерта Десислава Димитрова, представител на Слоу фуд.

Основната цел на сдружението е да помага на малките производители, фамилните ферми и стопанствата за биопродукти да се борят с административните пречки.

„Трябва да създадем максимално проста работна среда, изчистена от административни пречки”, коментира г-н Мъгърдич Хулиян, един от учредителите на СТПЗ. Ще се търси активно съдействие и диалог с браншовите организации, допълни той. „Целта ни е да защитаваме на чисто експертно ниво малките земеделски производители, тъй като за България е важно те да успеят”.

Сдружението ще гради своята програма върху твърдото убеждение, че устойчивостта в развитието на регионите е функция от успешно съхраняване и развитие на традиционния поминък в малките общности.

„От 8 години Слоу фуд се опитва да стигне до хората, произвеждащи чиста храна и стигнахме. Благодарение на усилията на коалиция „Чиста храна, честен поминък”, съставена от няколко български неправителствени организации, бе създадена Наредба 26 относно специфичните изисквания за
директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. За съжаление, две години след това установяваме, че никой не се възползва от нея. Причината за това е в нормативните препратки, към които пренасочва Наредба 26 и невъзможността на малките производители да постигнат заложените в тях нормативни изисквания, видимо разработени за големите преработватели”, каза г-жа Димитрова.

Новосъздаденото сдружение ще внесе предложение в Министерство на земеделието и храните за промяна на тази наредба. Експертите бяха категорични, че ако не се осъществи диалог между тях и представители на министерството, ще потърсят диалог с представителите на Европейската комисия.

„Най-силният ни коз ще бъдат успешно решените казуси на производители”, допълни г-н Хулиян.

Сдружението е отворено за членство. В скоро време ще бъде достъпна и интернет страница, на която всеки заинтересован ще може да се запознае с дейностите и целите на новата организация.