От днес, 1 август 2012 г., влиза в сила Регламент № 203/2012 (ЕС) на Комисията относно биологичното вино, публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз на 9 март 2012 г.
Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г. Тогава е издаден първият регламент за биологично производство в Европейския съюз, съобщава пресслужбата на МЗХ.
От 2000 г. няколко страни извън ЕС (САЩ, Австралия, Канада и др.) създават и прилагат законодателство в областта на производството на биологично вино.
В тази връзка и с цел да отговори на нуждите на потребителите, Европа изготви и прие регламент за производство на биологично вино, преодолявайки множество трудности:
- Вино в Европа се произвежда в много и различни една от друга географски области, с традиции, показващи богатството и потенциала на европейския лозаро- винарски сектор;
- Даването на точно определение за биологично вино трябва да отразява принципите на биологичното производство и да съхранява автентичността на прилаганите практики;
- Дългогодишните дебати между производителите на вино във фамилните ферми и представители на промишлени преработватели на вино.
Съгласно разпоредбите на новия Регламент № 203/2012, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и за сега нямат алтернатива като топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли. Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.
В Специална глава от Регламента са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар, по-ниско от 2 g/L. За всички останали вина има намаление от 30 mg/L, в сравнение с конвенционално произведените вина.
Предимствата на новите правила са свързани с ясното разграничаване на използваните практики при производство на биологично вино от биологично грозде и дава гаранции на потребителя.
Биологично произведеното вино, реколта 2012, при спазване на разрешените от Регламент 203/2012г. енологични практики и изисквания, ще има правото да носи биологичното лого, като всички пакетирани биологични продукти. Логото е задължително за поставяне върху биологичните храни и напитки от 01.07.2010 г. за всички продукти, произведени в Европейския съюз.