Kалендар

октомври 2022
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

2015-10
2014-12
2014-11
2014-10
2014-09
2014-08
2014-07
2014-06
2014-05
2014-04
2014-03
2014-02
2014-01
2013-12
2013-11
2013-10
2013-09
2013-08
2013-07
2013-06
2013-05
2013-04
2013-03
2013-02
2013-01
2012-12
2012-11
2012-10
2012-09
2012-08
2012-07
2012-06
2012-05

Край на смесеното производство при млечните продукти

02.01.13 | Новини

Край на смесеното производство при млечните продукти. Предприятията ще трябва да избират между истинското мляко, сирене и кашкавал или т.нар. "имитиращи продукти" - с растителни мазнини.

Новата наредба предвижда разделяне на производството, за да се избегне влагането на палмово масло в традиционните млечни продукти, съобщава БТВ. Предприятията, които искат да произвеждат освен "истински" и "имитиращи" храни, ще могат да го правят отделно и само след изричното уведомяване на Агенцията по храните.

В търговската мрежа продуктите с палма ще се поставят на отделен щанд, а производителите трябва ясно да обозначават всички съставки върху етикета.

„Не са длъжни да пишат имитиращ продукт, това е задължение в търговските обекти, там трябва да има отделен щанд за имитиращите продукти. Технологията е такава, че може да има мляко, но може да има и растителна мазнина. Ако се влага сухо мляко не може да бъде повече от 20%”, обясни пред bTV д-р Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните.

Новата наредба за млечните продукти обаче раздели бранша и част от производителите я атакуваха в съда. Причината е дискриминация на пазарен принцип - производителите настояват с етикетите "имитиращи" да се обозначават и вносните млечни продукти с растителни мазнини.