Втора серия на биокулинарното събитие „Дни на кулинарията с биологични и местни биологични земеделски продукти и храни от Източните Родопи“ организират от „Новото тракийско злато“. Основното събитие-демонстрация ще се състои на 5 октомври в „Дивата ферма“ в с. Горно поле, Община Маджарово, съобщава Агрозона.
Холандската кулинарна експертка Каролина Верхувен ще покаже с помощта на Бети Василиева от „Дивата ферма“ готвене с местни продукти, консервиране на плодове и зеленчуци, като се използват рецепти от кулинарното наследство. Дирк-Хайн Монтан, експерт по качество и стандартизация, ще направи препоръки за стандартите на ЕС за местна и домашна преработка на земеделски продукти и храни. Двамата холандски експерти ще бъдат придружавани от Мартийн Ланкестер, изпълнителен директор на холандската фондация Авалон.
Второто кулинарно събитие на НТЗ предлага чудесна възможност за популяризиране на концепцията и практиките за консервиране и готвене с биологични продукти, на добрите хигиенни изисквания и европейските стандарти в района на Източните Родопи, където проектът активно работи. Целевите групи на събитието – местни биопроизводители, собственици/управители/готвачи в къщи от къщи за гости и ресторанти, дребни преработватели, представители на местната общност, медии – ще могат да научат повече за българските и европейските стандарти по време на семинар в Кърджали на 6 октомври (събота).