CAP:re:turn to the future

Испански проект превръща хранителните отпадъци в зелена енергия

12.11.12 | Новини


Храната, без която не можем. Онази, която доставя така необходимите за организма калории и вещества. Една трета от нея, обаче, се изхвърля - факт, подплатен от проучвания в световен мащаб. Загубата е огромна - на труд, време, енергия...

Какво би станало, ако вместо на сметищата, хранителните отпадъци попаднат в нов цикъл на производство? Отговорът се нарича Интеграл В - испански демонстрационен проект, който свързва хранителните остатъци с нови производствени процеси, коментира БНТ.

„В Испания предполагаемото количество на органичен отпадък от ресторанти, хотели и кетъринг-компании възлиза на 500 хиляди тона годишно. А количеството на използваните растителни мазнини е 80 хиляди тона", казва техническият координатор на проекта Алфредо Родриго.

Достатъчно материал - не само за размисъл, но и за действие. В испанския проект са включени четири компании. Едната е координатор, а останалите са свързани с производството на биогаз и биодизел.

„Основната ни задача беше да изградим станция, която да обработва биоразградими отпадъци в анаеробна среда и да осигурява гориво като краен продукт", разказва Антонио Домингес, директор на компания за производство на биогориво.

В хранителната индустрия, хотелите, ресторантите и компаниите за доставка на храни винаги се получават два вида отпадък: използвано олио и хранителни остатъци. Интегпал В се стреми да включи преработката и на двата вида в една и съща станция. От използваното при пържене олио се добиват биодизел и глицерин. Хранителните остатъци, заедно с тези от производството на биодизел, се смесват в анаеробна среда. От тях се получават тор и биогаз. Биогазът постъпва в когенерацията на централи за производство на електрическа и топлинна енергия. Топлинната енергия може да се използва при пречистването на глицерин за получаването на продукт с висока пазарна стойност. Електрическата енергия пък постъпва в националната мрежа като енергия от възобновяеми източници, изкупувана на преференциални цени. В крайна сметка всички биопродукти от всички процеси влизат в употреба и нищо не се изхвърля.

Станцията за смесено производство вече работи. И доказва на практика, че при правилно управление на процесите, остатъците от трапезата могат да захранват фабрики, коли, дори почвата - при това чисто.