Първият български сорт броколи „ИЗК искра” вече е на пазара и семена от него могат да се намерят в Института по зеленчукови култури „Марица” - Пловдив. Това съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия доц. д-р Стойка Машева. Сортът е съвместна разработка на проф. Галина Певичарова, доц. Галина Антонова от научното звено към Селскостопанска академия и доц. Красимир Михов от Аграрния университет в Пловдив, предаде Агро.
Българското броколи е предназначено за отглеждане по технология за късно полско производство. Семената се сеят през юни, а разсаждането му става в края на юли. Времето за неговото отглеждане съвпада с това на късното главесто зеле. Растенията образуват централна цветна глава с тегло от 0,300 до 0,500 кг, която се състои от дребни до средни цветни бутони. В пазвите на листата се образуват и голям брой вторични цветни глави, които тежат между 0,050 до 0,150 кг. Продължителността на вегетационния период от засаждането до реколтирането на централните глави е 75 – 80 дни, а вторичните цветни глави се прибират поетапно до края на вегетацията.
Българското броколи е устойчиво към нападение от мана и слабо чувствително към нападение от листогризещи гъсеници и въшки. Тези му качества са предпоставка сортът да се отглежда екологично.
Броколито „ИЗК искра” дава добра продукция и бързо се адаптира към условията на отглеждане. Зеленчукът е с високо съдържание на витамин С – над 100, което го прави добър антиоксидант. Той е отличен продукт за прясна консумация, за замразяване и за кулинарна обработка, обясни още доц. Д-р Стойка Машева.