CAP:re:turn to the future

ЕС приема списък на одобрените ароматични вещества

01.10.12 | Новини

Ароматичните вещества в храните ще станат още по-безопасни и ще се регулират от по-прозрачни правила благодарение на два законодателни документа, приети днес от Европейската комисия. Единствено ароматичните вещества, които фигурират в списъците с одобрени вещества, ще могат да се използват в хранителната промишленост, съобщава Рапид.

Използвани да променят вкуса и/или мириса на храната, ароматичните вещества отдавна намират безопасно приложение в най-разнообразни храни, например безалкохолни напитки, сладкарски изделия, зърнени закуски, сладкиши и кисели млека. Сега ароматичните вещества са оценени на ниво ЕС.

„Благодарение на продължаващите усилия на Европейския орган за безопасност на храните и на други научни организации, тези законодателни документи значително ще подобрят прозрачността на информацията както за гражданите, така и за промишлеността. Ще бъде по-лесно за всички засегнати да знаят точно какви ароматични вещества могат да се използват в храните“, заяви Джон Дали, комисар по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите.

Двата нови законодателни документа ще изяснят и хармонизират употребата на ароматичните вещества в рамките на единния пазар:

В новия списък са включени над 2100 разрешени ароматични вещества. Други 400 ще останат на пазара на ЕС, докато Европейският орган за безопасност на храните не приключи оценката им. Те се използват отдавна и вече са били оценени като безопасни от други научни организации.

Прозрачността и яснотата на информацията са едни от главните преимущества на новите правила. Различните разрешени видове употреба на ароматичните вещества ще бъдат изредени в зависимост от категорията храна, към която те могат да се добавят. Прозрачността ще бъде подобрена, тъй като списъкът ще бъде наличен в онлайн база данни и ще позволява на потребителите, предприятията в областта на хранителната промишленост и на националните органи за контрол на храните лесно да определят кои ароматични вещества са разрешени и кои – не.

Ароматично вещество може да бъде разрешено само ако отговаря на следните условия:

При разрешаването на ароматичните вещества могат да се вземат предвид и други имащи значение фактори. Последните могат да бъдат от етичен или екологичен характер, или да са свързани със съобразяване с традициите.

Националните правоприлагащи органи имат за задача да гарантират, че храните, съдържащи неразрешени ароматични вещества, ще се изтеглят от пазара. Те информират Европейската комисия и другите държави членки за въпросното вещество чрез системата на ЕС за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF).