CAP:re:turn to the future

Промените в Закона за храните целят повишаване на качеството на храните

06.02.13 | Новини

Промените в Закона за храните целят по-ефикасен контрол и повишаване на качеството на храните за потребителите, както и покриване на изискванията на Европейската комисия (ЕК). Това каза за Радио „Фокус” изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов.

„Трябва да направим промени в частта странични животински продукти, тъй като в момента по отношение тяхното събиране и унищожение нещата не се получават добре. Това е една от причините да променим закона, тъй като с предложените промени ще се облекчи изграждането на кланични пунктове”, обясни д-р Войнов.

„Целта е хората, които имат едно-две преживни животни да могат да извършват клане в регистрирани пунктове, тъй като сега ние имаме едва 90 такива в цялата страна. Те са много модерни, но условията за регистрация са много тежки и това е причината да са толкова малко на брой”, каза той и поясни, че стопанинът не би предприел пътуване на стотици километри, за да бъде заклано животното в регламентирана кланица.

„Това се прави в домашни условия, след което страничните животински продукти се изхвърлят на сметището, което е абсолютно недопустимо”, категоричен бе той. Д-р Йордан Войнов отбеляза, че именно в тази част ЕК има забележки към страната ни. Предложената мярка за изхвърляне на хранителни отпадъци е много актуална, защото е недопустимо такива отпадъци да попадат в контейнерите за смет, подчерта д-р Войнов. Според него това предразполага консумацията на тази храна от бездомни животни и крие риск от разпространението на различни зарази.