CAP:re:turn to the future

Интервю с Мануел Луиш Ребело Гомес

Г-н Гомес Вие сте победител в категорията „Качество, разнообразие, здраве – европейската селскостопанска политика и продукция” на видео/фото конкурс „ЗАВРЪЩАНЕ В БЪДЕЩЕТО – СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО”.
Да, вече разбрах от интернет страницата на конкурса, чудесна новина!

Имам и друга новина за Вас. Снимката Ви бе избрана за най-добрата в конкурса, така че Вие сте и големият победител.
Уау, това е фантастично! Много се радвам! Обикновено хората харесват моите снимки. Имам огромно портфолио, но не се смятам за фотограф. Просто снимам и това е. Наистина много се радвам!

Името на снимката е „Вино – долината Дуро”?
Точно така. Снимката е направена във винарната „Кинта до Красто”, където работих по време на беритбата тази година. Снимката показва, че в природата има неща, които наистина са невероятни.

Участвали ли сте в други конкурси, които сте печелили?
Не съм. Обикновено хората харесват снимките ми, но не съм смятал да стана професионален фотограф.

Защо избрахте да участвате точно с тази снимка в нашия конкурс?
На тази снимка е показан процесът на ферментация на виното във винарната „Кинта до Красто”, където работя. По време на този процес виното придобива прекрасни форми. Опитах се да уловя този процес, но не съм си и помислял, че ще участвам с тези снимки във фотоконкурс.

Как научихте за конкурса?
Прочетох за него на интернет сайта на IFAP, който е свързан с министерството на земеделието и реших да участвам просто за забавление.

Смятате ли, че този конкурс допринася за повишаването на интереса към селските райони на хората, които не се занимават със земеделие?
Да, смятам, защото поради икономическата ситуация хората все повече започват да се връщат към селското стопанство в европейски и световен мащаб. В долината Дуро имаме изключителни условия. Ние сме първият в света винарски район, границите на който са определени със закон. Притежаваме огромен потенциал на всички нива – не само за туризъм, но също и за производство на вино и зехтин, които могат да помогнат за икономическия растеж. В момента, земеделието придобива по-голямо значение в световен мащаб.

Бихте ли участвали в конкурси на тази тема и в бъдеще?
Може би, не знам. Много съм критичен по отношение на това, което правя и не съм добър съдия по отношение на моите снимки. Но като се вземе предвид мнението на другите – имам хубави снимки, които трябва да показвам. Честно казано не знам какво ще правя в бъдеще.