CAP:re:turn to the future

Интервю с Отт Ронгас

Защо избрахте да участвате точно с тази снимка в нашия конкурс?
През това лято участвах в проект заедно с Аили Келдо, координатор за Лидер в област Валга, и Керли Адов – млад режисьор. С тях снимахме в повече от 15 села в област Валга. Нарекохме филма „Историите на селата във Валга”. Запознахме се с много фермери и тези хора, които са толкова близо до земята промениха изцяло моята гледна точка. Осъзнах колко хубаво е да живееш в село, особено ако жителите му обработват земята, грижейки се за природата, с всички тези земеделски и национални традиции. Аз бях операторът, но също така се занимавах и с музиката към филма. Занимавам се с музика от дете (тъй като моят баща беше музикант). Разполагахме с над 80 часа заснет материал, но само 45 минути бяха избрани за филма по проекта. Толкова много неща останаха неизказани и едно от тях бе защо написах песента „Дом” („Home”) – за да определя какво означава домът за мен.

Нашият координатор изпрати обявление за този конкурс и режисьорът по проекта сметна, че бих могъл да направя видео от материалите, които не бяха използвани в проекта. Той предложи да използвам и песента „Дом”, която беше използвана във филма и стана любима на много хора. Послушах ги и се справих добре, нали?

Как научихте за конкурса?
Мисля, че вече отговорих на този въпрос.

Смятате ли, че този конкурс допринася за повишаването на интереса към селските райони на хората, които не се занимават със земеделие?
По време на заснемането на филма в тези селища, както и по-късно след премиерата на филма, чух един колега да казва, че в края на краищата хората, които се местят от градовете към селата или обратното само променят техните възможности. Хората със специфични интереси се събират на места, където могат да правят това, което искат. Но как ще разберат за възможностите, които предлагат селските райони, когато няма никаква информация за тях – нито визуална, нито аудиовизуална. Така, че конкурси като този помагат допринасят за повишаването на интереса към тези райони.

Това не означава, че след края на конкурса всички трябва да се преместим на село. Но за тези, които са обмисляли преместване, този конкурс може да бъде един вид стимул да го направят.

Също така моята песен, както се разбира от заглавието й, дава определение за дом.

И аз съм един от тези, които се преместват в града, за да получат висше образование, но винаги ще копнеят за дома – мястото, където „можеш да бъдеш свободен". А това място за мен не е в града.

Бихте ли участвали в конкурси на тази тема и в бъдеще?
О, да, абсолютно. Подкрепям този конкурс поради 3 причини:

  1. Една дума (или поредици от кадри, какъвто е случаят с видео) казва повече от хиляда думи. Тази година - 2012 г. Естония имаше проект „Върни се в страната". Бяха написани много публикации за селското стопанство и развитието на селските райони, но изглежда често забравяме емоционалното мислене, което също е част от психологията на хората. Следователно всяко изображение или видео клип може да пресъздаде това усещане, което притежават селските райони.
  2. Вашият видео/фотоконкурс беше международен – това помага да се споделят различните значения на селските райони и земеделието (например страхотната снимка на победителят в категория „Качество, разнообразие, здраве – европейската селскостопанска политика и продукция” е на силен национален символ – вино, което от друга страна в Естония не е толкова популярно).
  3. Пример с моя случай – конкурсът се радва на популярност в местните вестници и по този начин се популяризират и другите послания на конкурса: уважение към работата на тези, които живеят в селските райони и/или се занимават със земеделие.