CAP:re:turn to the future

Централизираното производство на електроенергия във Франция пречи на прехода й към зелена енергия

16.11.12 | Новини

Франция е страната, която разчита най-много на ядрената енергия в света. Страната обаче се ангажира да намали зависимостта си от този вид енергия и за сметка на това да увеличи производството на възобновяема енергия, с която изостава.

Амбициите й са да намали дела на ядрената енергия в енергийния микс до 50% към 2025 г. спрямо 75 % в момента, но този план може да бъде затруднен заради неуспешното отдаване повече правомощия на местните власти по енергийните въпроси през идните няколко години. Това прогнозират експерти в областта на зелената енергия и местни представители, предава агенция Ройтерс, цитирана от Дневник.

В Германия инсталираните капацитети за производство на вятърна и слънчева електроенергия вече се равняват на 58-те ядрени реактора на Франция.

„Във Франция е налице централизирана държава и централизирано производство на електроенергия. Това обаче парира действията на местните общини, които искат да развиват собствени проекти”, каза Мелани Ресем, ръководител на френско-германската служба за координиране на възобновяемата енергия и направи аналог с Германия, където градовете и гражданите са силата зад възобновяемата енергия. Германските градове и федерални провинции са подели инициативата за изпълнение на амбициозни проекти за възобновяема енергия, а отделни граждани имат около 40 % акционерно участие в някои то тях.

Тези местни движещи сили направиха по-осъществимо решението на германското федерално правителство постепенно да прекрати използването на ядрената енергия през идните 10 години. В момента възобновяемата енергия покрива вече около една четвърт от енергийните нужди на страната. 

solar_and_wind_energy.jpg Във Франция зелената енергия задоволява 12 % от енергийните нужди, като слънцето и вятърът произвеждат едва 3 %, а останалата част идва от водни електроцентрали. Защитниците на френската централизирана система изтъкват, че разходите за разпространение във Франция са по-евтини, отколкото в Германия.

Според тях, разпокъсаната административна организация на страната, с толкова много слоеве, не помага. Нейните 22 области, разделени на 96 департамента и 35 303 общини зависят предимно от Париж за приходите си и имат ограничени инвестиционни капацитети.

Около 95 % от мрежата за снабдяване с електричество във Франция сега са управлява от ERDF, която е изцяло собственост на бившия държавен монополист EDF. „Френската мрежа е йерархична, разработена за централизирано производство. Трябва да бъде преструктурирана, за да може енергията да тече и в двете посоки. Днес мрежата се използва само за разпределяне на енергия от ядрените централи,” отбелязва Никола Гарние от „Amorce”, група френски местни общини, която консултира по енергийните и водните въпроси.

Докато големите вятърни и слънчеви централи са пряко свързани с високоволтовата транспортна мрежа, по-малките производствени съоръжения са част от еднопосочни местни мрежи за разпределение, което означава, че електричеството трябва да бъде използвано от местните хора.

„Монополът на ERDF върху разпространението е голям недостатък. Единственият възможен концесионер събира пари от нас и в същото време не обяснява в името на какво събира тези средства - десетки милиони евро годишно,” отбелязва зеленият депутат Денис Бопен.
Има няколко изключения с по-голям контрол на местните власти във Франция, като Гренобъл в Алпите например, които са и в авангарда на използването на зелената енергия.

За сравнение, Германия има 900 агенции за мрежи за разпространение.

Френската промишленост не е готова да се откаже от най-ниските цени на енергия в Европа.
Възобновяемите енергии ще трябва да бъдат добавени към енергийния микс, стига да не повишат цените на електроенергията за промишлеността, предупреди в съобщение UNIDEN - лоби, представляващо интересите на компаниите, които са големи консуматори на енергия.