CAP:re:turn to the future

ЕК представи реформа на политиката за популяризиране на селскостопанските и хранителните продукти

21.11.13 | Новини

Европейската комисия представи проект за реформа на политиката относно популяризирането и информацията за европейските селскостопански и хранителни продукти. Бюджетът на политиката е увеличен, съобщава пресслужбата на ЕК Рапид. В дългосрочен план тази нова политика ще се ползва с подкрепата на европейска изпълнителна агенция. Политиката има амбицията да се превърне в същински инструмент за завладяване на пазари. Под наслов „Насладете се, това е от Европа“ и въз основа на една истинска европейска стратегия, целта на политиката е да помогне на производителите да навлязат на световния пазар. Цели се също и да се информират по-добре потребителите относно усилията, които се правят по отношение на качеството.

„В свят, в който потребителите все повече са загрижени за безопасността, качеството и устойчивостта на методите на производство на храните, европейските селски стопани и малки и средни предприятия държат в ръцете си силен коз. Европейската селскостопанска и хранителна промишленост се радва на престиж заради качеството на своите продукти и зачитането на единствени по рода си норми в света. С износ в размер на над 110 млрд. евро този сектор има потенциал да насърчи растежа и заетостта в рамките на Съюза“, заяви Дачиан Чолош, европейския комисар по селското стопанство и развитието на селските райони.

Предложението за политиката е резултат от провеждан от 2011 г. насам широкообхватен дебат във връзка със Зелена книга. Сега то ще бъде внесено за обсъждане в Европейския парламент и в Съвета.

Основните елементи на предложената реформа са: