CAP:re:turn to the future

Няма да има забавяне в изплащането на субсидиите за млекопроизводителите

26.07.13 | Новини

Няма да има забавяне в изплащането на субсидиите за млекопроизводителите. Това обеща в Калофер земеделският министър Димитър Греков на среща с животновъди от региона. По-високи плащания за производителите могат да бъдат договорени чак догодина, коментира БНТ.

Според земеделските производители най-големият проблем в сектора остават закъснелите плащания на евросубсидиите.

"Парите сега трябват, когато е кампанията, да можем да снабдим люцерни, жита, не да ми ги плащат, когато няма нужда", коментира възмутено животновъдът Стефан Иванов.

Част от парите ще бъдат платени до края на август, обеща земеделският министър проф. Греков, но не уточни кога животновъдите ще получат целите субсидии. Държавата, обаче, ще търси и други механизми за стимулиране на сектора.

"Искаме тази година да изтеглим заплащанията, които са на единица площ още през ноември - декември, така че това, което е необходимо на земеделските производители, да го ползват не пост - фактум, когато са засели, когато са отгледали животните, а предварително, за да могат да залагат една по-добра реколта за следващия период", коментира министърът на земеделието проф.Димитър Греков.

Родните производители отново настояха субсидиите им да бъдат изравнени с тези на колегите им в Европа.

"Да вземем да получаваме субсидии вече както бели хора, гърците ни се смеят - само викат, дето сте живи се радвате", сподели Бисер Стамболов, също животновъд.

За тази година няма да има увеличение в субсидиите, уточни земеделският министър. Възможности за разплащане на пълните суми ще се търсят за следващата година.