CAP:re:turn to the future

Министър Греков: Програмата за развитие на селските райони е почти готова

25.07.13 | Новини

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е почти готова. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в сливенското село Гавраилово, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. Мерките все още не са готови, но анализът е направен, каза министърът.

Остава да се уточни дефиницията за селски региони, защото много райони на страната до този момент не са били включени. По отношение на поливното земеделие министърът заяви, че първият приоритет на правителството е подновяване на поливното земеделие. Средства ще бъдат осигурени по европейски програми. Трябва да се направи и цялостно проектиране за страната, а е спряно изваждането на тръбите, които са били използвани за тази цел.

„И в Гавраилово хората казват, че плащат по 40 лева за поливане на декар, а в същото време водите на язовир „Жребчево”, изтичат в Турция. Трябва са се намери възможност цялата страната да се обхване от поливни канали”, заяви министърът.

От първия си ден Министерството на земеделието и храните работи за създаване на Закон за браншовите организации. Такъв закон трябва да се приеме за всички браншови организации в страната. Работи се предимно за създаване на закон за браншовите организации в селското стопанство. Да се разработи законът, по който вече е започнато да се дискутира, ще се обсъди и с браншовите организации, преди да бъде обсъден в Народното събрание, добави министър Греков.