CAP:re:turn to the future

Варненски пчелари обмислят да организират протест

15.07.13 | Новини

Варненски пчелари са готови да излязат на протест, ако в следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) до 2020-та година не бъдат предвидени директни субсидии за кошер. Техните искания са за регистрирано пчелно семейство плащанията да са минимум 35 евро за година. „Само когато има директни плащания, младите ще влязат в занаята с отглеждането на пчели“, изтъкна Янко Янков, председател на Областната пчеларска организация във Варна, предаде радио Дарик.

Пчеларите настояват най-накрая да бъдат признати като земеделски производители. Искат и да се създаде ресор „Пчеларство“ към земеделското министерство.

От пчеларя Георги Тронков от Вълчи дол дойде и предложението при доказано отравяне на пчели с препарати за растителна защита да се спират плащанията на арендаторите.

Пчеларите приветстваха решението на Европарламента за подпомагане на бранша. „Нужно е обаче да се направи и стъпка от страна на българските институции, за да е факт субсидирането ни“, категорични са те.

Производителите на мед са подготвили протестно искане до премиера с копие до председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни. В него те посочват, че ако не получат доказателства за решителни действия, ще излязат на протест и с искания за оставки.