Kалендар

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

На 1 декември в целия ЕС ще влезе в сила ограничение за употребата на пестициди, виновни за измирането на пчелите

27.05.13 | Новини

Комисията прие решение за ограничаване на употребата на три пестицида от групата на неоникотиноидите. Тези пестициди (клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам) бяха признати за вредни за пчелната популация в Европа. Ограничението ще влезе в сила на 1 декември 2013 г. и ще бъде преразгледано най-късно до две години. То е насочено към пестицидите, използвани върху някои растения и зърнени култури, които привличат пчелите и други опрашители.

„През миналия месец, въз основа на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, в което се идентифицират многобройни рискове, обещах да направя всичко възможно, за да гарантирам, че нашата популация от пчели е защитена. Приетото днес ограничение изпълнява поетото обещание и бележи още един важен етап по пътя към осигуряване на по-здравословно бъдеще на пчелите в Европа, тъй като пчелите изпълняват две важни роли: не само тази на източник на мед, но и — нещо по-важно — тази на опрашител. Около 80 % от опрашването се дължи на дейността на пчелите, то се извършва естествено и не изисква средства“ заяви Тонио Борг, европейски комисар по въпросите на здравеопазването и потребителите.

Приетите днес мерки са част от общата стратегия на Комисията1 да се противодейства на проблема на намаляването на пчелната популация в Европа. След публикуването на Стратегията за здравето на пчелите на Комисията през 2010 г. бяха предприети редица действия, а други се изпълняват понастоящем. Сред тях са: определяне на референтна лаборатория на ЕС за здравето на пчелите; увеличаване на съфинансирането по линия на ЕС на националните програми в областта на пчеловъдството, съвместно финансиране на провеждането на изследвания за наблюдение в 17 доброволно участващи държави членки (през 2012 г. бяха отделени 3,3 млн. евро) и изследователски програми на ЕС, като напр. „BeeDoc“ и „STEP“, които се занимават с многофакторните аспекти, на които може да се отдаде намаляването на популацията на пчелите в Европа.