Kалендар

февруари 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Български производители: Наредбата за съдържание на вода в месото убива родния бизнес

09.05.13 | Новини

Доскоро пилешкото месо на българския пазар безпроблемно се предлагаше с високо съдържание на вода и химикали – предимно соли. Наредба, която влезе в сила в началото на тази година обаче забрани съдържание на вода в пилетата по-голямо от 4,3%, какъвто е естественият процент за този вид месо. Мярката обаче беше атакувана в съда, коментира БТВ.

Според производители тя убивала родния бизнес в този сектор. Освен това всеки потребител можел сам да се информира за съдържанието и да направи своя избор.

„За злоупотреба не може да се говори, тъй като на етиката пише какво съдържа даден продукт. Всеки гражданин може да прочете и да разбере какво точно купува. Не можем да се съгласим с наредбата до голяма степен, защото ощетява българските продукти. Сега ни залива вносно месо – поне толкова, колкото родното производство”, заяви пред БТВ Илонка Аврамова – Асоциация на месопреработвателите.

По думите й поне 30 фирми, доскоро занимаващи се с шприцоване на месото, сега не работят и хората са останали на улицата.

От потребителските организации обаче смятат, че наредбата защитава правата на клиентите за сметка на доскоро защитаваните корпоративни интереси.

„Ние приветстваме всяка норма, която води до преустановяване на тази практика – не заради съдържанието вода, а заради маринатата. В нея има фосфатни соли, които са безвкусни, но те водят до вредни последици за здравето, затова искаме забрана. Ако някъде по света има такава практика, нека те да му мислят. Ние смятаме, че за България тя не е добра”, обясни Богомил Николов от „Активни потребители”.

До дни ще стане ясно дали наредбата остава.