Kалендар

февруари 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Пчеларите поискаха компенсации за високата смъртност сред пчелите

30.04.13 | Новини

Българските пчелари научиха, че ЕК готви забрана върху използването на три опасни за пчелите пестицида по време на среща със земеделския министър Иван Станков. Представители на 8 пчеларски организации попитаха министър Станков как ще бъдат компенсирани за високата смъртност сред пчелите, която тази зима на места достигна до 90%, предаде БНТ.

По време на последния протест на пчеларите преди седмица, срещу използването на вредните пестициди, лично служебният премиер Райков и земеделският министър Станков обещаха българският представител в Еврокомисията да гласува против нуклеоидните пестициди. Днес забраната им вече е факт.

„Това е огромна полза не само за пчеларството, но и за околната среда, защото тези пестициди са вредни не само за пчелите, но и за природата като цяло. Надявам се нашите земеделци да спазват забраната, защото знаете, че у нас забраните трудно се спазват" - заяви Петя Иванова, председател на Национално сдружение на жените-пчелари.

По време на днешната двучасова среща в Земеделското министерство на пчеларите с Иван Станков е станало ясно, че до 1 месец ще излязат точните резултати за броя на загиналите пчелни семейства.

„Тогава пчеларите ще бъдат компенсирани от останалите средства по Програма Деминимис, които са в размер на 2 млн. лева" - уточни Иван Кожухаров, заместник-председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти.

За да получат компенсации, пчеларите трябва да подадат заявления в регионалните центрове на Фонд „Земеделие", като това трябва да стане след приключване на проверките за загиналите пчелни семейства.