ЕК получи „зелена светлина” за налагане на забрана за вредните за пчелите пестициди

29.04.13 | Новини

Европейската комисия е получила днес „зелена светлина”, за да наложи двугодишна забрана на цялата територия на ЕС за използването на пестицидите, които според мнозинството експерти са основна причина за рязкото намаляване на популациите от пчели на Стария континент, съобщава АФП, цитирана от БТВ

Според информациите до момента ключова експертна комисия е дала одобрението си за въвеждането на мораторуим върху три вида пестициди, който трябва да влезе в сила в началото на юли.

На заседанието в Брюксел днес в полза на забраната са гласували 15 от държавите-членки (водени от Франция и Германия), докато против са били 12, сред които Великобритания и Унгария, уточнява източникът.

Пчелите отговарят за над 80 % от опрашването на растенията от насекоми и са жизненоважни за глобалното производство на храни, припомнят международните наблюдатели.

Основните световни производители на пестициди – като германския концерн Bayer и швейцарския Sygenta - отхвърлят от години обвиненията, че техните химикали са причина за намаляващия брой на пчели твърдейки, че данните са основани на грешно тълкуване на научните факти.