Kалендар

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Светът изхвърля годишно 2 млрд. тона храна

10.01.13 | Новини

Светът изхвърля годишно 2 млрд. тона храна, или половината от продуктите, които се произвеждат, предаде Би Би Си, като цитира доклад, изготвен от британския Институт по инженерна механика. Основните причини за разхищението на храната са лошото съхранение, стриктната продажба в сроковете на годност, свръхголемите поръчки и прекалено големите изисквания на потребителите, се казва в документа, озаглавен „Глобалната храна: Не изхвърляй, не купувай".

В развиващите се държави голяма част от загубите са между полето и пазара. В развитите икономики е обратното - храната се изхвърля основно заради лоши маркетингови практики и от потребителите. Най-много хранителни продукти се разхищават в Европа и САЩ. Във Великобритания например до 30% от зеленчуците, които се отглеждат в страната, остават в градините заради не особено добрия си външен вид, коментира в. „Стандарт”.

„Загубите на хранителни стоки са зашеметяващи. Това са продукти, които биха могли да бъдат използвани, за да се изхрани увеличаващото се световно население. Похабяват се земя, вода и енергия, които са използвани за производството, преработката и разпространението на хранителните продукти", казва д-р Тим Фокс от Института по инженерна механика. На годишна база в света се изразходват 550 млрд. кубични метра вода за напояване на земеделски култури, които след това не се събират. Институтът по инженерна механика прогнозира, че с тези темпове до 2050 г. за производството на храна ще се изразходват по 10 до 13 трилиона кубика вода годишно.

Според Фокс причините за огромните количества изхвърлена храна са доста различни - лоши инженерни и земеделски практики, недостатъчен транспорт и недобри условия за съхранение на стоките. „Другата страна са супермаркетите, които искат да продават само перфектни на външен вид хранителни продукти и насърчават клиентите да купуват прекалено голямо количество от стоки, които са на промоция - от типа купуваш едно, получаваш две", допълва Фокс.

От британския институт смятат, че инженерите могат да имат водеща роля за предотвратяването на хранителните загуби, тъй като могат да измислят по-ефективен начин за отглеждане, транспортиране и съхранение на продуктите. „Правителствата и организациите като ООН трябва да работят заедно, за да помогнат да бъде променено мисленето на хората за изхвърлянето на храна и да бъдат изкоренени прахосническите практики на фермери, производители, супермаркети и клиенти", казва още Тим Фокс.