Kалендар

юли 2021
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Фонд „Земеделие” отново ще кредитира инвестиции по Националната програма по пчеларство

28.11.12 | Новини

За втора година одобрените кандидати по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 г. (НПП) ще имат възможност да финансират проектите си с кредит от ДФ „Земеделие”. Към обхвата на кредитираните дейности вече е добавена и мярка В, сектор 2 „Разходи за препарати в борбата срещу вароатозата”.

Облекчените условия на схемата ще позволят на бенефициентите по НПП да получат предварително необходимия финансов ресурс за реализиране на инвестициите си по мерки В и D – купуване на нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата, съобщава пресслужбата на МЗХ.

След първия прием по схемата фонд „Земеделие” финансира 141 кредита на обща стойност 932 889 лева. Очаква се през новия прием кандидатите и финансовият ресурс да нараснат.

Основните условия и параметри на схемата за кредитиране са:

  • Кредитите ще се отпускат пряко от ДФ „Земеделие” при лихвен процент от 6.0 % на годишна база;
  • Кандидатите за кредит трябва да имат одобрени проекти и сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мерки В и D от НПП;
  • Максималният размер на кредита ще бъде до 75 % от одобрените разходи по проекта по мерки В и D от НПП;
  • Изисква се собствено участие от минимум 25 %, което трябва да бъде доказано при кандидатстването за кредит;
  •  Погасяването на кредита и дължимите лихви и такса за обслужване се осъществява еднократно чрез прихващане от одобрената за изплащане безвъзмездна финансова помощ по мерки В и D от НПП;
  • За гарантиране погасяването на кредита ще бъдат изискани съгласие за директен дебит по банковата сметка на кредитополучателя и издаване на запис на заповед, авалиран от трето лице, в полза на ДФЗ;
  • Кандидатстването за кредит ще се осъществява с подаване на заявление в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице, след одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП.

Пълната информация за кандидатстване по схемата за кредитиране е публикувана на електронната страница на фонд „Земеделие”.