Kалендар

ноември 2019
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

България и Германия ще засилят сътрудничеството в областта на безопасността на храните

28.10.14 | Новини


„Създаването на силна мрежа от оценители на риска от Българската агенция по безопасност на храните и Германския федерален институт за оценка на риска е важен инструмент за защита здравето на потребителите и за гарантиране на висока безопасност на храните“. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова по време на подписването на Съвместна декларация между двете институции за намерение за сътрудничество.

Очакванията на страните е участието в тази мрежа да повиши професионалната квалификация на експертите и да разшири възможностите за научно-изследователски проучвания. „България цели да има още по-ефективна система на лабораторни изследвания. За нас е важно да осъществяваме навременен и точен контрол по цялата хранителна верига“, подчерта зам.-министър Бракалова.

Предвижда се още двете институции за създадат механизъм за обмен на информация и да развиват технологично сътрудничество чрез съвместни изследвания, програми и обучения. Ще бъдат създадени и работни групи. „Ще работим в посока да имаме конкретни резултати, които да повишат ефективността в дейностите по осигуряване на безопасността на храните“, посочи Бракалова.

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов отбеляза, че страната ни ще има възможност да обменя опит с водещи специалисти от световен мащаб. „Затова очаквам съвместната ни работа да даде ползотворни резултати“, изтъкна той.

Изпълнителният директор на Федералния институт за оценка на риска проф. д-р Андреас Хенсел изрази пълната подкрепа от германска страна за бъдещото сътрудничество.