Kалендар

юли 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

МЗХ предприема стъпки за улесняване на достъпа на малките производители до пазара

15.10.14 | Новини

Министерството на земеделието и храните ще създаде работна група, която да анализира нормативната уредба, свързана с малките земеделски производители. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: „Достъпът до пазара - необходимо условие за развитие на малкото фермерство в България“, която се проведе в МЗХ. „Необходимо е да разработим работеща регулация и контрол, така че да насърчим повече малки производители да излязат на светло, а потребителите да бъдат сигурни, че консумират здравословна храна“, заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на форума. Той посочи, че търсената устойчивост в сектора може да бъде постигната чрез съвместната работа между всички заинтересовани страни.

Заместник-министър Бракалова уточни, че този диалог ще допринесе за ефективна промяна на нормативната уредба, така че тя да работи в полза на всички. „Трябва максимално да скъсим разстоянието между производителите и потребителите в полза на интересите на обществото. Това е начин да осигурим разнообразие, по-голям брой продукти и повече възможности потребителят сам да избира“, подчерта зам.-министър Бракалова.

Участниците в дискусията се разбраха да се инициират промени в Наредба 26, да се осигурят адекватни за малките производители условия за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони и да се създадат условия за стимулиране на късите вериги на доставки. Ангажимент на местната власт ще бъде съдействие и подкрепа за организиране на временни, сезонни и постоянни пазари на подходящи места.

В дискусията участваха представители на МЗХ, БАБХ, Националното сдружение на общините, Националната агенция по приходите и браншови организации.