Kалендар

февруари 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

ЕК ще възстанови 144 млн. евро по проекти от ПРСР

12.06.14 | Новини

84 млн. евро е възстановила Европейската комисия на България. Парите бяха преведени авансово от бюджета в края на 2013 г. по проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщава econ.bg. Очаква се до края на месеца Брюксел да върне още 60 млн. евро и така общата възстановена сума ще достигне 144 млн. евро. Това съобщи зам.-директорът на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Виолета Александрова.

Междувременно ръководството на разплащателната агенция към ДФЗ поиска промяна на регламентите за Мярка „Млад фермер“, тъй като 63% от одобрените проекти по нея са за отглеждане на червеи. Александрова коментира, че с развиването основно на този сектор няма да имаме конкурентно европейско земеделие. Фондът обаче не можел да връща такива проекти, тъй като били много издържани и отговаряли на изискванията.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков пък изрази сериозно притеснение, че политическите промени, които се задават, сериозно ще застрашат подготовката на страната на важните нормативни изисквания и регламенти, по които от 2015 г. ще се извършват преките плащания от ЕС за земеделските производители. Особено големи тревоги будят все още неясните изисквания и критерии за агроекологичните плащания, които Министерството на земеделието и храните трябва да създаде заедно с браншовите организации на фермерите и до 1 август да ги представи в окончателен вид на ЕК.

„Въобще не ме интересува, че няма да съм министър, нито ме интересува кой ще е следващият след мен, но ме притеснява, че моментът е възможно най-важният за страната, за да се правят смени. Трябва да изготвим и представим на Брюксел критериите по които ще стават тези плащания, защото стопаните още са в неведение и трябва да защитаваме пред Еврокомисията предложенията в предстоящите преговори. Тези неща много ме притесняват“, сподели Греков.