Kалендар

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Над 4,6 млрд. лв. ще получат фермерите за проекти в рамките на новата ПРСР

04.04.14 | Новини

4,6 млрд. лв. (2,338 млрд. евро) са парите от ЕС за новата програма за развитие на селските райони до 2020 г. Заедно със задължителното национално съфинансиране от бюджета сумата набъбва до 5,6 млрд.

Мярката „Млад фермер” ще е първата от новата програма за развитие на селските райони, която ще стартира. Земеделският министър Димитър Греков обеща това да стане в края на май или през юни. Приемът на проекти ще бъде на собствен риск, тоест преди окончателното одобрение на програмата от Брюксел. Ако Еврокомисията не възстанови после разходите, те ще останат за сметка на бюджета, коментира в. „24 часа“.

Останалите мерки по програмата за селските райони ще стартират най-рано през есента.

Около 2400 проекта на млади фермери, които са подадени в края на миналата година във фонд „Земеделие”, няма да бъдат финансирани и ще останат за новата програма, съобщи вчера за „24 часа” шефът на фонд „Земеделие” Мирослав Николов.

Около 45 млн. евро ще е сумата за стартиращите земеделски бизнес, които са до 40-годишна възраст, по новата програма за развитие на селските райони до 2020 г.

Субсидията е 25 000 евро. С нея могат да се купят земя, животни, машини. Позволява се и създаването на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове и бързорастящи храсти за производство на биоенергия. Младите фермери трябва да имат професионални знания и умения за земеделие от завършено средно образование в областта на селското стопанство или курс от минимум 150 часа. Приоритет ще се дава за проекти в животновъдството и за плодове и зеленчуци.

Помощта се плаща на 2 транша. Първият е 12 500 евро след одобрение на проекта, а вторият - също 12 500 евро, се дават само при коректно изпълнение на всички заложени дейности в бизнесплана, който е за 5 г. Задължително условие е кандидатите да са регистрирани като земеделски производители в рамките на 15 месеца преди кандидатстването.

През новия програмен период ще има стриктен контрол дали се спазват поетите ангажименти, предупреждават от фонд „Земеделие”. При старата програма много хора взеха финансиране с типови проекти най-вече за калифорнийски червеи. След получаването на субсидията фермите бяха закрити.

young_farmer.jpg Сред другите по-интересни подмерки на програмата е „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности”. (Виж в таблицата разпределението на средствата.) По нея с европари ще се финансират инвестиции в селски туризъм, производство на енергия от отпадъци, развитие на услуги в различни сектори.

Проектите по тази схема могат да са от 5000 до 400 000 евро, а субсидията стига до 75 на сто. Новата програма ще даде възможност на фермерите да разкриват и магазини в стопанствата си с европари. Те ще се финансират по мярката „Инвестиции в материални активи”. При нея субсидията от ЕС е 50% и ще покрива покупка или реновиране на недвижими активи.

След близо 5-годишно прекъсване отново ще има и евросубсидии за трактори, комбайни и друга земеделска техника. Тези пари свършиха най-бързо по старата програма. Сега ще може да се кандидатства по мярката „Инвестиции в земеделски стопанства”. Субсидията е 50 на сто от разходите. Позволява се купуването само на нова агротехника. Предвижда се трактори да могат да се вземат и по мерките за агроекология, за които са близо 30% от парите по цялата програма.