Kалендар

януари 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Зам.-министър Явор Гечев: До този момент нямаме загуби по ПРСР

02.04.14 | Новини

„Категорично заявявам, че няма загуби по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013”. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по повод тиражираните в медиите информации, че страната ни е загубила над 400 млн. лева.

„Да, имаме доклади от Европейската комисия, с които тя ни пита за проекти от 2012 г. и по-специално за отпусканите тогава авансови плащания по общинските проекти. Искам да кажа ясно, независими от това за кое време става въпрос, че ние ще се борим за всяко едно евро и ще оспорваме всяка една точка в докладите. Това са пари, които са нужни на българското селско стопанство и ние ще защитаваме правата си”, подчерта зам.-министър Гечев. Той допълни, че никъде в европейските регламенти не се забранява отпускането на авансови плащания по общински проекти.

Той каза още, че българските власти са в непрестанна комуникация с Комисията, като получаването на доклади и даването на становища от страна на България е нормална част от този партньорски диалог.

Освен това днес ръководството на Министерството на земеделието и храните подписа наредбата, с която се регламентира новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2014-2018. Тази новина съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014” в Пловдив. В събитието участваха още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев, директорът на Държавен фонд „Земеделие” Мирослав Николов и неговите заместници Атидже Алиева и Виолета Александрова.

„Чрез новата програма за сектор лозарство и винарство през следващите години ще се осигурят 133,8 млн. евро към българските производители. Важно е да се отбележи, че високият процент на финансиране по Програмата остава 75%, което и максималното възможно ниво. Това означава, че за всеки един проект стопаните ще трябва да осигурят само 25% от финансирането,” заяви зам.-министър Гечев.

Изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Коев допълни, че пред сектора има потенциал за развитие, защото общо възможните площи за засаждане с лозя в България са 81 хил. хектара, като до този момент се използват 68 хил. хектара. Той информира, че 2013 г. е била много успешна за бранша като реколтата от грозде е била 250 хил. тона, а произведеното вино възлиза на 175 млн. литра. Освен това стана ясно, че на територията на страната функционират 260 винарски предприятия и се очаква до края на 2014 г. да заработят още 14.

Зам.-министър Гечев коментира и намерението на МЗХ да засили политиката на промотиране на български вина в чужбина, като дори ще се търсят възможности за пробиване на пазари като Франция, Испания и Италия. Това намира и отражение в новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор, като в нея за промотиране на продукти в трети страни са предвидени 7 млн. евро, за сравнение в старата този бюджет бе едва 2 млн.