Kалендар

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

България и други 11 държави-членки поискаха Комисията да не допуска отглеждането на ГМО царевица

13.02.14 | Новини

Външният министър Кристиан Вигенин заедно с министрите на външните работи и министрите по европейските въпроси на 11 държави-членки на Европейския съюз, изпратиха съвместно писмо до комисаря по здравеопазването Тонио Борг с призив Европейската комисия да преразгледа проекта си на решение за разрешаване на отглеждането на територията на ЕС на генно модифицирана царевица, съобщава пресслужбата на министерството на външните работи, цитирана от „Дневник“.

В писмото се припомня резултата от дискусията по този въпрос на заседанието на Съвет „Общи въпроси“ на 11 февруари, когато 19 държави-членки се обявиха против разрешаването на отглеждането на генно модифицирана царевица на територията на Европейския съюз.

„Убедени сме, че комисията не може да пренебрегне правните, политическите и научните притеснения, изразени от толкова много държави-членки. Негативна е и позицията на Европейския парламент“, се подчертава в писмото до комисаря по здравеопазването.

Сред подписалите писмото са министрите на външните работи и на европейските въпроси на Австрия, България, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения, Франция, Унгария.

По време на Съвета по общи въпроси във вторник не беше постигнато мнозинство гласове за забраната на спорният сорт американска генетично модифицирана царевица 1507. Тъй като агенцията на ЕС по безопасност на храните (EFSA) не е изразила възражения срещу отглеждането на този сорт, ЕК би трябвало да разреши отглеждането му, заяви Борг. Кога ще се случи това обаче все още не е ясно.

След Съвета на ЕС във вторник българският външен министър коментира в профила си във Facebook, че министрите по външните работи и европейските въпроси не са събрали необходимото мнозинство, за да спрат решението на Еврокомисията да разреши култивиране на генно модифицирана царевица тип 1507 в ЕС.

„Има някои стъпки, които все още могат да се предприемат - например отлагане на окончателното решение с няколко месеца и междувременно бърза промяна в правилата, така че страните членки да имат право да налагат забрана за култивиране на ГМО, независимо от разрешението на комисията. Ще търся съдействие от Кристалина Георгиева по този въпрос. Каквото и да стане, България не бива да допуска тази култура на своя територия!“, написа Кристиан Вигенин.