Kалендар

май 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Мария Габриел: Нужна е силна подкрепа за младите фермери, които са бъдещето на земеделието в Европа и извън нея

29.01.14 | Новини

Необходим е диалог на страните-членки и младите фермери за приоритетите в земеделието.

След успеха на първия Европейски конгрес на младите фермери през 2012 г., в Европейския парламент в Брюксел днес се проведе неговото второ издание. Организатори на събитието са „посланиците” на младите фермери от България, Португалия, Австрия и Испания. Това са евродепутатите от Групата на ЕНП Мария Габриел, Нуно Мело, Елизабет Кьостингер и Мария Аусилиадора Кореа Самора.

Като платформа за споделяне на опит и добри практики, Конгресът събра стотици фермери от 19 държави-членки, земеделски организации и политици на европейско ниво, за да дискутират мерки за насърчаване и подкрепа на дейността на младите земеделски стопани в ЕС и тяхната роля за селското стопанство. Ключово участие в дискусиите взеха Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП в ЕП, Георг Хойзлер, ръководител на кабинета на комисаря по земеделие Дачиан Чолош, Паоло де Кастро, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП и др.

При откриването на Конгреса българският евродепутат Мария Габриел наблегна, че младите фермери са бъдещето на европейското земеделие, защото символизират модернизацията и иновациите.

„Земеделието е навсякъде - в министерствата на земеделието на страните-членки, в европейските институции, в асоциациите на земеделските производители, в отношенията между самите фермери. При оформянето на новата ОСП бяхме изправени пред голямото предизвикателство да намерим такава формула, която от една страна да защитава интересите на всички страни–членки, а от друга – интересите на всички региони в съответната страна и представените в нея сектори. Но въпросът, по който имаме единодушие са младите и нуждата те да бъдат по-силно представени и подкрепени в новата ОСП”, заяви г-жа Габриел.

Тя изтъкна необходимостта от нови методи за насърчаване на младите да навлизат в земеделието, но не само под формата на наследяване на стопанството, земя, машини и работен капитал. Необходими са повече програми за обучение, повишаване на осведомеността относно практическите въпроси и европейското финансиране, повече обмен на добри практики и контакти между младите фермери в Европа.

„Европейските институции дадоха рамката за по-гъвкава, справедлива и зелена ОСП, насочена към младите, която да бъде постигната чрез постоянен диалог със земеделските производители в страните-членки, включително и при определянето на националните приоритети. Искам да подчертая отговорността на страните-членки за вземането на адекватни решения според нуждите на секторите им. Много важна е ролята на вас, младите фермери като катализатори и пътеводители, защото вие сте тези, които трябва да насочат усилията в правилна посока. Бъдете открити един към друг, помагайте си, споделяйте опит, бъдете новатори в земеделието и в отношенията, това е правилната формула”, призова българският евродепутат.

В заключителната част на Конгреса ще се състои тържествената церемония по обявяване на резултатите и победителите в конкурса „Европейска награда за млади фермери”. България се бори за приз в една от трите конкурсни категории с проекта на Красимир Илиев, който спечели първото място в националната селекция на участниците.