Kалендар

февруари 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Мария Габриел: Поленът е естествен съставен елемент на меда

16.01.14 | Новини

На пленарно заседание Европейският парламент гласува доклада относно предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 2001/110/ЕО на Съвета относно меда, т.нар Директива за меда.

Чрез този вот Европейският парламент приема полена за естествен съставен елемент на меда, а не за външна съставка. „Радвам се, че колегите гласуваха с мнозинство за позицията, която изразих и като докладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Гласувайки този доклад избягваме негативните последици, преки и косвени, които пчеларският сектор щеше да изпита, ако поленът беше приет за външна съставка, а не за естествен съставен елемент на меда“, посочи евродепутатът Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) в писменото си обяснение на вот.

Според нея преките последици са свързани с разходите за етикетиране и тестване, които биха произлезли въз основа на европейското законодателство за етикетиране на хранителни продукти. Косвените последици са свързани с репутацията на меда като естествен, здравословен продукт.

„По време на дискусиите по досието неведнъж подчертах, че дебатът за директива за меда не трябва да се смесва с ГМО дебата за съвместното съществуване. Въпросите за ГМО и етикетирането на хранителните продукти са обекти на други директиви, а не на Директивата за меда.”, допълни Мария Габриел.

Според процедурните правила, оттук нататък предстоят тристранни преговори между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия за изготвянето на консолидиран текст за изменение на Директивата за меда.